Belastingen

Wanneer je een woning koop of hebt krijg je te maken met de belastingdienst. Daar zitten positieve en natuurlijk ook minder positieve kanten aan. Denk hierbij aan de overdrachtsbelasting, eenmalige aftrekposten, renteaftrek en het eigen woningforfait. We zullen ze hieronder behandelen.

Overdrachtsbelasting

Als je een woning koopt, moet je over de koopprijs een eenmalige belasting betalen. Deze belasting is een vergoeding voor de publieke voorzieningen die in de gemeente waar de woning zich bevindt aanwezig zijn. De tarieven zijn:

  • Wanneer je voor het eerst een woning koopt en daarin zelf gaat wonen en je jonger bent dan 35 jaar en de koopprijs van de woning niet meer dan € 400.000 is: 0%.
  • Wanneer je aan de voorgaande optie niet voldoet maar je koopt wel een woning om zelf in te wonen: 2%.
  • Wanneer je een woning koopt om niet zelf in te gaan wonen (verhuren) dan is het tarief 8%.

 

Bij de notaris geef je in een formulier van de belastingdienst aan of je zelf in de woning gaat wonen en/of je gebruik kunt maken van de startersvrijstelling*

Eenmalige aftrekposten

Als je een hypotheek nodig hebt voor de financiering van je woning dan is het vaak verstandig om naar een adviseur te gaan voor advies en bemiddeling. Een adviseur doet dit natuurlijk niet voor niets. Het tarief van een adviseur voor zijn werkzaamheden ligt vaak tussen de € 2.500 en € 4.000. Deze kosten mag je in mindering brengen op je belastbaar inkomen. 

Vervolgens moet het huis voor de bank getaxeerd worden wat tussen de € 800 en € 1.000 kost. Ook moet de notaris een hypotheekakte opmaken wat vaak rond de € 1.000 kost. Ook deze kosten mag je (eenmalig) in het jaar dat je deze kosten hebt gemaakt van je inkomen aftrekken. 

De kosten die je in het kader van de financiering van de woning die je zelf gaat bewonen op je inkomen in mindering mag brengen zijn: 

  • De advieskosten
  • De taxatiekosten
  • De kosten van de hypotheekakte 
  • De kosten voor het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie*
  • Een eventuele boeterente bij oversluiten*

Je zou dus kunnen zeggen dat de fiscus dus een deel van deze kosten voor haar rekening neemt.

 

Hypotheekrenteaftrek

Wanneer je werkt, krijg je salaris. Over dit salaris moet je inkomstenbelasting betalen. Onder bepaalde voorwaarden mag je de rente die je over een hypotheek betaalt in mindering brengen op je belastbaar inkomen. De bepaalde voorwaarden waaronder de rente aftrekbaar zijn:

  • Je moet zelf in de woning (gaan) wonen.
  • Naast de rente moet je in 30 jaar in gelijke brokjes per maand de lening aflossen.


Bij de notaris geef je in een formulier van de belastingdienst aan of je zelf in de woning gaat wonen en/of je gebruik kunt maken van de startersvrijstelling*.

Eigen woningforfait

Wat de fiscus met de ene hand geeft (hypotheekrenteaftrek) neemt ze met de andere hand (huurwaardeforfait) weer terug. 

Wij kunnen het niet mooier maken dan het is. 

Over de WOZ-waarde van de woning ga je belasting betalen. Stel dat de WOZ-waarde van een pand € 300.000 bedraagt dan moet je in 2022 0,45% hiervan bij je inkomen optellen. Dat is € 1.350. Hierover moet je dan dus weer 37,07% belasting betalen = € 500,45 wat per maand € 41,70 is. Dus bij de fiscale behandeling van je lening krijg je te maken met een post die je mag aftrekken van, en een post die je moet optellen bij je inkomen.


error: Wil je wat tekst gebruiken van ons? Neem gerust contact met ons op zodat we voor elkaar wat kunnen betekenen.