Besparen op je hypotheek

Minder betalen! Dat willen we allemaal!

Omdat je een hypotheek voor lagere tijd afsluit denk je niet altijd aan de mogelijkheid om te besparen op je hypotheeklasten. Toch kan het goed zijn dit regelmatig te (laten) onderzoeken.
Uiteraard is het verstandig om dit te combineren met mogelijke verhuizing, besparing, verbouwingen of verduurzaming. Je bent dan immers toch al met je hypotheek bezig.
De mogelijkheden om te besparen op jouw hypotheek vallen uiteen in twee hoofd categorieën: Bij je huidige geldverstrekker of bij een andere geldverstrekker. We beginnen met de eerste. Dit kan namelijk een gang naar de notaris schelen en ook dat is dan al weer een besparing!

Bij jouw eigen geldverstrekker heb je vaak de volgende mogelijkheden:

  • Het afkopen van de huidige rentevaste periode en overstappen naar de huidige rente als deze lager is. Hou er wel rekening mee dat dit een boeterente tot gevolg kan hebben. Of je de te maken kosten terugverdient hangt erg af van de nieuwe rentestand.
  • Rentemiddelen. Hierbij profiteer je van de huidige rente maar wordt de te betalen boeterente uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode en als een opslag op het nieuwe rentepercentage gezet. Op deze wijze betaal je dan de verschuldigde boeterente. Dit lijkt voordelig maar vaak te zijn dan andere opties beter.
  • Het laten aanpassen van de schuld / marktwaarde verhouding van jouw hypotheek. Dit kan alleen als je geen NHG hebt. Grote kans dat jouw woning meer waard is geworden dan toen je de hypotheek afsloot en dat deze destijds in de hoogste rente-risicoklasse viel. Door de geldverstrekker te verzoeken om de rente-risicoklasse aan te passen aan de gestegen marktwaarde vervalt een renteopslag en hoef je dus minder te betalen.

 

Het is wel belangrijk om aan te geven dat de mogelijkheden per geldverstrekker kunnen verschillen

Oversluiten

Je kunt natuurlijk ook oversluiten. Hierbij blijft je in dezelfde woning wonen en verander je van geldverstrekker. Dat kan voordelig zijn. Je moet er dan wel rekening mee houden dat het renteverschil opweegt tegen de extra kosten die je moet maken. Denk hierbij aan een eventuele boeterente, notaris- en advieskosten en natuurlijk niet te vergeten taxatiekosten. Vaak moet je toch wel denken aan een renteverschil van 1 tot 1,5% om oversluiten lonend te maken.


Uiteraard is jouw doelstelling voor het oversluiten is hierbij natuurlijk ook van belang. Zeker bij het oversluiten van een annuïteiten hypotheek is het goed om je te realiseren de impact van een lagere rente op de maandlast tegen kan vallen. Omdat rente en aflossing aan elkaar gekoppeld zijn, zal bij een lagere rente de aflossingscomponent in de maandlast hoger worden. Bijvoorbeeld:

  • € 200.000 hypotheek met een looptijd van 30 jaar kost bij een rente van 5% € 1.073,64 waarvan € 240,31 aan aflossing en € 833,33 aan rente.
  • € 200.000 hypotheek met een looptijd van 30 jaar kost bij een rente van 4% € 954,83 waarvan € 288,16 aan aflossing en € 666,67 aan rente.

Er is een renteverschil van € 166,66 maar het aflossingsbedrag is met € 47,85 toegenomen. Per saldo is de bruto maandlast dus met € 118,81 afgenomen.Een goed vergelijk maken is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet als je ook nog aanpassingen gaat maken in aflosvorm of de hypotheek gaat verhogen voor een verbouwing of verduurzaming van de woning.
Het verkrijgen van een goed inzicht is dan ook erg belangrijk! Maak gerust een afspraak voor meer informatie of voor een Hypotheek Foto of een Financiële Foto.

error: Wil je wat tekst gebruiken van ons? Neem gerust contact met ons op zodat we voor elkaar wat kunnen betekenen.