Huis verduurzamen

Waarom verduurzamen?

De aankoop of verbouwing van een woning is natuurlijk het ideale moment om na te denken over het energiezuiniger maken van de woning. Maar ook zonder zijn er genoeg redenen om “verduurzaming” in overweging te nemen:

 • De (verkoop-)waarde van je woning stijgt naarmate de woning meer energiezuinig is. 
 • Je beperkt de maandelijkse energielasten.
 • Het leefklimaat in je woning wordt aangenamer. 
 • Je beperkt jouw CO2 voetafdruk. 
 

Hoe verduurzamen?

Voor de volgende energiebesparende maatregelen en voorzieningen kun je mogelijk subsidie en/of een hogere leencapaciteit krijgen op basis van jouw inkomen en de waarde van de woning:

 • Isolatie van gevel, dak, vloer en leidingen
 • HR++ (of hoger) beglazing.
 • Energiezuinige deuren, kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen in combinatie met hoog rendement beglazing (tenminste HR++)
 • Energiezuinig ventilatiesysteem in combinatie met andere energiebesparende maatregelen
 • douche-warmteterugwinningssysteem
 • Een warmtepomp
 • Zonnepanelen
 • Een combinatie van de hier bovengenoemde maatregelen

Hoe te financieren?

Er zijn op dit moment veel mogelijkheden om de verduurzaming van je woning mogelijk te maken. Niet alleen via aantrekkelijke opties bij je hypotheek, maar ook door subsidies van overheid, provincie en bepaalde gemeenten. Je kunt hierbij denken aan een financiering uit:

De hypotheek: Bij aankoop en oversluiten een logische keuze. Je bent dan toch al met je financiering bezig. Je kunt dan een hogere hypotheek krijgen op basis van het inkomen (plus € 9.000, € 15.000 of € 25.000 afhankelijk van het energielabel) en de waarde van de woning ( tot maximaal 106%). Verhoogde LTI en LTV. Door de lange looptijd heb je een lagere maandlast maar uiteindelijk wel in totaal hogere financieringskosten. Je betaalt immers 30 jaar rente.

Spaargeld: Uiteraard kun je ook spaargeld gaan gebruiken voor de verduurzaming. Zorg er dan wel voor dat dit niet ten koste gaat van je financiële flexibiliteit. Maak buffer berekening en bepaal hoeveel je wilt gebruiken en hoeveel je aan spaarbuffer overhoud voor onvoorziene omstandigheden. Bereken de geadviseerde bedrag van jouw buffer op BufferBerekenaar 

Persoonlijke lening: Bij een consumptieve financiering is de rente vaak gekoppeld aan het benodigde bedrag. Leen je meer dan is de rente lager dan bij een lager bedrag. Deze rente zal vaak hoger zijn dan de hypotheekrente. Er zijn echter een aantal voordelen aan deze vorm van krediet: je hoeft niet naar de notaris, de advieskosten liggen fors lager, de financiering is vaak binnen een paar dagen geregeld en een snelle aflossing door korte looptijd ( vaak 10 jaar). Nadeel van deze kortere looptijd is een hogere maandlast. Je betaalt immers in een kortere termijn terug. Een ander aandachtspunt is dat het krediet bij het BKR wordt geregistreerd Dit kan de over de volledige looptijd de voordeligste financieringsmethode zijn. En: als je voldoet aan de afloseis is de rente aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Financiering door de overheid, provincie of gemeente. Denk hierbij aan de duurzaamheidslening, de verzilverlening (kijk op www.svn.nl )  en de energiebespaarlening (kijk op www.warmtefonds.nl ) Afhankelijk van de hoogte van het bedrag zal de vorm van de financiering een persoonlijke lening (BKR registratie) of een hypothecaire lening zijn met de daarbij behorende looptijden zoals hiervoor besproken.

Wij helpen je graag uitzoeken welke oplossing voor jou het beste past en tegen welke prijs.
Op www.verbeterjehuis.nl kun je een verbetercheck doen om te zien wat de beste maatregelen zijn voor je woning en kun je ook meer informatie vinden over de subsidiemogelijkheden. Dit is een onafhankelijke website van de overheid.
Neem dus bij de aankoop of verbouwing van een woning even de tijd om ook na te denken over het verduurzamen van jouw (nieuwe) woning.
Wil je alvast een mooie begroting maken van de door jou gewenste verduurzaming? Kijk dan op www.verbouwingsopgave.nl . Deze kun je dan gelijk gebruiken voor de taxatie- en financieringsaanvraag.

error: Wil je wat tekst gebruiken van ons? Neem gerust contact met ons op zodat we voor elkaar wat kunnen betekenen.