Nationale Hypotheek Garantie

Wat is NHG?

In de kern is de Nationale Hypotheek Garantie, NHG, een extra zekerheid voor de bank en dus geen “garantie” voor de eigenaar van de woning.

Even beginnen bij het begin.
Als koper van een woning kun je voor eenmalige premie van 0,6% de NHG aanschaffen. Dat kan in 2022 voor woningen tot maximaal € 355.000 (bij een dergelijk bedrag kost dit dus € 2.130).

De NHG keert alleen uit indien als gevolg van werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, overlijden of echtscheiding de huiseigenaar de hypotheeklasten niet meer kan betalen. In dergelijke gevallen neemt de NHG de schuld over van de bank. Op deze wijze krijgt de bank een stukje extra zekerheid en is de bank bereid om bij hypotheken met NHG een iets lagere rente te rekenen. De korting die je op de rente over de lening krijgt, is vaak (veel) meer dan de premie die je voor de NHG betaalt. Het kan dus in dat opzicht voor jou een aantrekkelijke optie zijn.

Na overname van je schuld aan de bank door de NHG, heb je dus vervolgens een schuld aan de NHG. De NHG wil dat je de schuld gewoon gaat aflossen. De schuld wordt dus niet kwijtgescholden! Eventueel moet de woning verkocht worden en kan onder omstandigheden de schuld die dan nog overblijft door NHG worden kwijtgescholden.

De NHG biedt dus geen enkele zekerheid tegen het risico dat de woning in waarde daalt. Ook is het niet zo dat bij betalingsproblemen jij als eigenaar van de woning achterover kunt leunen en verwachten dat NHG de hypotheeklasten gaat betalen.

Wel gaat NHG bij de vier gebeurtenissen (werkloosheid, echtscheiding, arbeidsongeschiktheid, of overlijden) samen met betrokkenen op zoek naar hoe de financiële consequenties kunnen worden opgevangen. Maar uitgangspunt is dat de schuld gewoon afgelost moet worden

error: Wil je wat tekst gebruiken van ons? Neem gerust contact met ons op zodat we voor elkaar wat kunnen betekenen.