Scheiden

Wij gaan uitelkaar

Jullie hebben alles al geprobeerd maar het lukt niet verder samen en je besluit een einde te maken aan jullie relatie. Of je nu gehuwd bent, een geregistreerd partnerschap heb of samenwoont (met of zonder een overeenkomst) het is altijd een situatie waar je niet in wilt zitten en waarbij je, boven op het verdriet ook nog met veel vragen en onzekerheden zit. Je bent dus op zoek bent naar antwoorden en zekerheid. 


Verdelen

Eerst maar eens de hoofdregel uitgaande van 50/50. Stel dat de schuld totaal € 300.000 bedraagt dan is in beginsel 50% van de schuld voor elk van de partners. Dus € 150.000 voor elk. Let op: De geldverstrekker maakt het niet uit dat jullie de schuld zo verdelen en kan beide partners voor 100% van de schuld aanspreken.  Maar ook de woning is voor 50% eigendom van elk van de partners. Stel dat bij de scheiding de waarde van de woning conform de hypotheek ook € 300.000 bedraagt, dan is er dus aan de ene kant een schuld van € 150.000 en aan de andere kant een bezit van € 150.000. 

In dit fraaie cijfervoorbeeld lijkt het voor de hand te liggen dat de partner die in de woning blijft wonen aan de partner die vertrekt € 150.000 geeft, daarmee het volledige eigendom van de woning krijgt en dat de partner die vertrekt deze € 150.000 gebruikt om zijn schuld af te lossen. 

Is de woning meer waard geworden dan zal de achterblijvende partner meer moeten betalen voor het deel van de woning dat hij of zij van de vertrekkende partner overneemt en houdt de vertrekkende partner dus geld “over”. Zolang alle kosten van de woning door beide partners gelijk worden betaald is het ook juist dat de opbrengst van de woning door beiden gelijk wordt verdeeld. 

Dat wordt anders wanneer één van beide partners (veel) meer geld in de woning stopt dan de andere of bijvoorbeeld uit eigen vermogen de kosten van een verbouwing financiert. Dan is het redelijk dat bij het bepalen van de waarde van de woning in verband met een scheiding het deel dat de ene partner extra heeft ingelegd, eerst aan hem of haar toekomt en pas daarna 50/50 wordt verdeeld.

De beschreven verdeling gaat zowel op bij verkoop van de woning als wel bij het aanvragen van ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid. 

Bij ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid lost de vertrekkende partner zijn of haar deel van de hypotheek af door de verkoop van zijn of haar gedeelte van de woning te verkopen aan de blijvende partner en wordt dan van de hypotheek en de eigendomsakte gehaald. De achterblijvende partner moet dan wel in staat zijn de bestaande hypotheek en de eventuele verhoging daarvan te kunnen betalen.

Het bovenstaande geeft een algemeen beeld van de mogelijkheden. Aangezien niemand algemeen is, is het erg verstandig om voor jouw specifieke situatie en mogelijkheden een afspraak te maken.

error: Wil je wat tekst gebruiken van ons? Neem gerust contact met ons op zodat we voor elkaar wat kunnen betekenen.